"Kuntoilija selviää suksien voitelusta perusvoitella", sanoo USA:n ampumahiihtomaajoukkueessa työskentelevä Jani Pekurinen

Moni pitää suksien voitelua vaikeana ja jotkut ovat jopa lopettanut hiihtämisen toimimattomien suksiensa takia. USA:n ampumahiihtomaajoukkueessa työskentelevä Jani Pekurinen kertoo, että tavallinen kuntohiihtäjä selviää hyvin ihan perusvoitella. Luistoa varten löytyy edullisia vaihtoehtoja, joista violetilla ja sinisellä voiteella pystyy pääosin hiihtämään läpi talven. Perus purkkivoiteet ovat hyvä vaihtoehto pitovoiteiksi, mutta suksia hankkiessa kannattaa asiantuntijan kanssa merkitä sukien pitovoidealueet. Aktiivisessa käytössä olevien suksien pohjat kannattaa vuosittain myös hiotuttaa ammattilaisella, jotta pohjat pysyvät liukkaina.

Pekurinen kertoo, että perinteisen hiihtoon hyvä ja toimiva vaihtoehto on myös markkinoilta löytyvät karvapohjasukset. Ne toimivat monessa kelissä, eikä pitojen kanssa ole ongelmia. Huippuhiihtäjien suksien voitelu on jo eri lukunsa ja käytettäviä tuotteita on huomattavasti enemmän. 

Toimittaja Tommy Rundgren

 

Audio icon Lataa podcast (3.05 MB)