Työhuone pitää taiteen sekatyömiehen Lahdessa, Johannes Wilenius on tallentanut Lahtea noin 300 000 otoksen verran

Johannes Wilenius näyttely Random 100 seinänäkymä

Kuva: Johannes Wilenius

Loskainen Lanunaukio, lahtelainen juhannus, kaupunkifestivaali, satama ja tivoli ovat esimerkkejä valokuvista, joissa pääosassa ovat lahtelaiset ja Lahti. Lahtelaisen valokuvaaja ja itseään sekatyömieheksi tituleeraavan Johannes Wileniuksen Random 100 -näyttely on osa Lahden Taidemuseon Yhteisiä hetkiä -kokonaisuutta.

- Näyttelyn kokoaminen oli sekopäistä touhua. Kuvia on 50 kovalevyllä. Näyttelyn kuvat valitsin noin 2 600 kuvan joukosta. Kaikkiaan kuvia on noin 300 000, Wilenius kertoo ja tunnustaa, että osin hommasta teki sekopäistä, että hänellä ei ole kunnollista arkistointijärjestelmää.

- Tässä on kuvia noin 10 vuoden ajalta. Dioja ja negatiiveja on sitten vielä monta pahvilaatikollista.

ESS:n videolla pääsee kierrokselle miehen 300 neliön varastoon, joka on Wileniuksen mukaan pääsyy siihen, että Lahden Taideinstituutin ja Muotoiluinstituutin opiskeluiden jälkeen jäi Lahteen.

- Ja onhan Lahdesssa paljon hyviä tyyppejä!

Lahden Taidemuseon Yhteisiä hetkiä -näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia tämän päivän lahtelaisuuteen. ESS:n arviossa näyttelystä kirjoitetaan näin: ” Lähes kaikki näyttelyn yhdeksän taiteilijaa ovat lähestyneet kaupunkiaan ihmisten kautta, haastatellen, aineistoa keräten ja kutsumalla kaupunkilaisia toteuttamaan.” 

Näyttely on avoinna 21. tammikuuta asti Lahden Taidemuseossa (Vesijärvenkatu 11).

Audio icon Lataa podcast (5.5 MB)