Lahdessa tarvitaan noin 700 vapaaehtoista itsenäisyyspäivän kunniavartioon sankarihaudoille

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi, satavuotispäivänä 6. joulukuuta kello 11­–11.30 muistetaan toisen maailmansodan sankarivainajia eri puolilla maata koskettavalla tavalla. Sankarihaudalla seisoo juhlapäivänä kunniavartiossa sen ikäinen henkilö kuin sankarivainaja oli kaatuessaan. Kunniavartion tarkoituksena tunnistaa ja tunnustaa sodissa kaatuneiden sukupolvi.

- Ainutlaatuinen mahdollisuus tänä vuonna, kun Suomi täyttää sata vuotta, Lahden Kulttuuriasianpäällikkö Matti Karhos sanoo Radio Voiman haastattelussa.

Eniten mukaan kaivataan 20–40-vuotiaita miehiä, mutta ikäjakauma on 14 vuodesta aina 60-vuotiaisiin asti.

- Aivan kuukaudelleen tai edes vuodelleen kunniavartiota ei ole mahdollista toteuttaa, Karhos toteaa.

Vapaaehtoisten haku on jo käynnissä yhdistysten ja yhteisöjen kautta.

Lahden sankarivainajien haudat on kartoitettu, jotta tiedetään minkä ikäisiä vapaaehtoisia tarvitaan. Paikkoja on neljä: Ristinkirkon alue, Nastolan sankarihautausmaa, Levon hautausmaan kappelin muistolehto sekä ilmapommitusuhrien hauta-alue Mustankallion hautausmaalla.

- Salpauksesta ja Lahden Ammattikorkeakoulusta on jo tulossa iso joukko vapaaehtoisia. 

Tiistaina 7. marraskuuta Lahden kaupungintalolla järjestetään kello 15.30 yleinen info, johon kaikki ovat tervetulleita kuulemaan tilaisuudesta lisää. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua myös verkossa ja ilmoittautumislinkki tulee myös Lahden kaupungin sivuille. Sankarihautojen kunniavartiointiin voi ilmoittautua Lyyti-järjestelmän kautta.

Kunniavartioita järjestetään Lahden lisäksi esimerkiksi Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Salossa. Suomi 100 -organisaation tiedotteen mukaan kunniavartioiden järjestäminen on syntynyt tamperelaisen Kalervo Sipin aloitteesta. Suomessa on kymmeniä tuhansia sankarihautoja, joissa lepää valtaosa vuosien 1939-1945 sodissa menehtyneistä lähes 95 000 miehestä ja naisesta.

Audio icon Lataa podcast (7.44 MB)