Vanhempi, älä kiellä lapsen peliharrastusta: "Lapsella saattaa olla kaikki kaverit ja verkostot netissä"

Lahden keskustaan avautuu tänään nuorten oma pelitila Xperience Lahti. Lahden kaupungin nuorisopalveluiden Digihaaste-hankkeen hankekoordinaattori Jari Karjalainen ja Lahden seurakuntayhtymän erityisnuorisotyöntekijä Patrick Alander kutsuivat Radio Voiman haastattelussa kaikki 10-20-vuotiaat nuoret tutustumaan tiloihin avajaispäivänä perjantaina 13.9.2019 ja jatkossa aukioloaikojen mukaisesti.

Xperience-pelitilan lisäksi haastattelussa pohdittiin lahtelaisnuorten tilannetta ja päihteiden käyttöä. Seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Alanderin mukaan nuorten päihteidenkäyttö näkyy Lahden katukuvassa.
- Se on valitettavan huolestuttavaa. Asun itsekin keskustassa ja käyn Mascotissa lähikaupassa, niin kyllähän siinä näkyy monenkirjavaa joukkoa. Yritämme parhaamme mukaan toki puuttua, ja olemme sen vuoksi nuorentaneet kohderyhmäämme 5.-6.-luokkalaisiin, että pääsisimme vielä aikaisemmin vaikuttamaan siihen (päihteidenkäyttöön). Toki kun työskentelet pienen marginaaliryhmän kanssa, niin välillä unohtuu se, että kuitenkin suurimmalla osalla nuorista on asiat ihan hyvin.

Alander uskoo, että omien muistojen jakaminen nuorten kanssa koskettaa eri tavalla, kuin esimerkkien lukeminen kirjoista.
- Muutamalle kaverilleni kävi niin, että kaveriporukka ja alue muuttui. He eivät notkuneetkaan enää Metsäkankaan koululla, vaan paikat vaihtuivat. Sitten alkoi tulla päihdekokeiluja, en nyt luettele aineita, mitä he kokeilivat. Olin yhdestä hyvästä ystävästäni erittäin huolissani ja pohdin pitkään, että mitä voisin tehdä asian kanssa. Olin silloin 16-vuotias. Otin puhelun kaverini kotiin ja kerroin, että on tämmöinen homma. Otin riskin, että se kaverini hermostuu siitä minulle, mutta sitä kautta saatiin se kaveri sieltä pois. Tällä hetkellä hänellä on kaikki hyvin. Kaikilla vanhoilla kavereillani ei mennyt ihan niin hyvin, valaisi Alander.

Digihaaste-hankkeen koordinaattori Karjalaisen mukaan avoimet keskusteluvälit nuoren ja vanhemman välillä ovat tärkeimmät.
- Ei tuomita sitä lapselle tärkeätä peliharrastusta, vaan kysytään, mikä siinä on tärkeätä ja mikä on se juttu, mikä vetää esimerkiksi sinne peliin. Aika monella saattaa unohtua, että oikeasti sillä lapsella saattaa olla kaikki kaverit ja verkostot sieltä netin kautta olemassa ja se on yksi tapa pitää yhteyttä kavereihin. Se jää monesti hämärän peittoon, kun mietitään vaan, että siellä se istuu omassa huoneessaan ja viettää paljon aikaa tietokoneella, muistutti Karjalainen.

Alander kehotti vanhempia menemään rohkeasti katsomaan, mitä lapset pelaavat. Aikaa voi ottaa vaikka tunnin ja mennä viereen seuraamaan, mitä pelissä tapahtuu, ja keskustella nuoren kanssa pelistä. Alanderin mielestä on tärkeää, ettei peliharrastusta lähdetä heti kieltämään. Hän havainnollisti asiaa vertaamalla tietokonepelaamista Monopoliin tai biljardiin, jotka ovat lähes kaikkien mielestä ihan hyviä harrastuksia.
- Jos sitten pelaat pelikonetta, niin se pilaa sinun silmät ja sielun, Alander ihmetteli.

Alanderin mukaan lapset ovat todella innoissaan, kun he saavat aikuisen viereen seuraamaan pelaamista.
- Huomaa, että heillä on selkeä aikuisennälkä ja he haluavat kertoa pelistään. Se on heille tärkeä juttu. Totta kai jos vanhemmat moittivat, että mitä sinä aina pelaat sitä sinun tyhmää peliä, niin ei nuorelle tule siitä välttämättä voittajafiilistä.

Xperience  Lahti -pelitila, Mariankatu 16, Lahti
Avajaiset pe 13.9.2019:
Klo 12-14.30 avoimet ovet
Klo 15-17:30 10-12-vuotiaat nuoret
Klo 18-21 13-20-vuotiaat nuoret

Avoinna 17.9.2019 alkaen seuraavasti:
Tiistai klo 16-20 13-20-vuotiaat nuoret
Keskiviikko klo 15-18 10-12-vuotiaat nuoret
Perjantai klo 15-17.30 10-12-vuotiaat nuoret
Perjantai klo 18-21 13-20-vuotiaat nuoret

Instagram @pelitilaxperience 

Kuvassa vasemmalla Lahden kaupungin nuorisopalveluiden Digihaaste-hankkeen hankekoordinaattori Jari Karjalainen ja oikealla Lahden seurakuntayhtymän erityisnuorisotyöntekijä Patrick Alander

Audio icon Lataa podcast (28.2 MB)