Uusi tieliikennelaki voimaan - mitä kaikkea liikenteessä tulisi ottaa huomioon?

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan maanantaina 1.6. ja se tuo mukaan monia uudistuksia tielläliikkujille. Esimerkiksi tienvarsille tulee uusia liikennemerkkejä, pysäköintiin ja ajoneuvojen nopeuksiin tulee muutoksia ja rikesakko muuttuu liikennevirhemaksuksi.

Uutena periaatteena tieliikennelakiin on tuotu tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus. Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

”Käytännön esimerkki ennakoinnista on toiminnan suojatien läheisyydessä. Vanhassa laissa oli kirjaus, että kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Uudessa laissa asia on kirjattu siten, että esteetön kulku on annettava jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille. Tässä on selkeä sävyero ja tämä vaatii autoilijoilta ennakointia. Suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta”, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/tieliikennelaki2020

Kuuntele uudesta tieliikennelaista tarkemmin alta

Audio icon Lataa podcast (8.26 MB)