Työuupumus voi yllättää: Väsymys ei ole oireista ensimmäinen, tunnista varoitusmerkit ajoissa

Jos elämään ei mahdu yhtään joutenoloa, ja elämä täyttyy pelkästä suorittamisesta, ollaan menemässä kohti työuupumusta. Näin varoittelee työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Sanna Aulankoski Radio Voiman haastattelussa. Aulankoski on kirjoittanut yhdessä entisen asiakkaansa kanssa kirjan Voimat takaisin - Tietoa ja dialogia työuupumuksesta (Kustannus Oy Duodecim, 2018).

- Ei ole väliä tuntuuko suorittaminen hyvältä vai pahalta, Aulankoski huomauttaa.

Kirjassa on tieteelliseen tutkimukseen pohjaavia teoriaosuuksia ja niitä kommentoivia Aulankosken ja kokemusasiantuntija Maaret Lundahlin vuoropuheluja. Kirjassa Lundahl kertoo oman tarinansa työssä uupumisesta.

Työuupumuksessa on kolme yleistä piirrettä

Sanna Aulankoski kuvailee Radio Voiman haastattelussa, että työuupumukseen määritellään yleensä kolme piirrettä: voimakas väsymys, ammatillisen itsetunnon heikentyminen ja kyynistyminen.

- Täydellistä yhteisymmärrystä tutkijoiden keskuudessa ei ole, eivätkä oireet ole kaikilla samanlaisia.

Aulankosken mukaan omaa kehoa pitäisi kuunnella, sillä usein kehokin antaa erilaisten kiputilojen kautta signaaleja, että kaikki ei ole kunnossa.

- Työuupumuksessa ilmenee myös usein erilaisia kognitiivisia oireita, kuten keskittymisvaikeuksia ja vaikeuksia palauttaa asioita mieleen.

Aulankosken mukaan oireena väsymys kertoo jo siitä, että ollaan työuupumuksen puolella.

- Pitkittyneessä stressitilassa ihminen käy ylikierroksilla, ja saattaa olla tuottelias ja aikaansaava.

Entä mitkä ovat työssä altistavia tekijöitä? Minkälainen on toipumisprosessi työuupumuksesta? Näihin kysymyksiin Sanna Aulankoski myös vastaa Radio Voiman podcastissa.

 

Audio icon Lataa podcast (12.74 MB)