Tuore ympäristökaupunkihankkeen johtaja Bruneau: "Voidaan muuttaa kaupungin tarinaa pysyvästi"

Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi valittiin perjantana Milla Bruneau. Kilpakumppanina Bruneaulla oli pitkään ympäristösektorilla toiminut, Avarana Oy:n toimitusjohtaja Sami Tornikoski. Bruneau kertoi Radio Voiman perjantai-iltapäivässä olevansa helpottunut, että pääsee viimein töiden pariin.

- Olen ollut koko prosessin ajan hyvin motivoitunut ottamaan tämän työn vastaan. Minun on annettu ymmärtää, että valinta oli helppo ratkaisu valitsijaraadille.

Valintaprosessi oli pitkä ja siihen sisältyi laajat, ulkoisen konsulttiyhtiön Psycon Oy:n järjestelemät soveltuvuustestit. Kyseessä oli johtajatason tehtävään tarkoitettu testi.

-Testissä pitää olla umpirehellinen ja intuitiivinen; jos alkaa vastauksiaan optimoida, niin se näkyy tuloksissa, Bruneau kertasi.

Hakuprosessi lähti alkujaan väärille raiteille, kun kaupunginjohtaja Pekka Timonen päätti Bruneaun valinnasta tehtävään suoraan ja avoin haku päätettiin aloittaa kohun jälkeen.

- Olen itse pyrkinyt pysymään tämän poliittisen kohun ulkopuolella. Minulle tämä on selkeästi työtehtävä, johon halusin lähteä mukaan.

- Hyvin usein ajatellaan, että näitä päätöksiä tehdään salassa ja ihmisillä ei ole puhtaita jauhoja pussissaan. Se on minulle fundamentaalisesti vieras ajatus, Bruneau toteaa.

Etelä-Suomen Sanomien Erno Laisi kirjoitti aiemmin, että hakuilmoitus on käytännössä kirjoitettu Bruneaulle: "Esimerkiksi vaatimusta ylemmästä korkeakoulututkinnosta ei ole, koska Bruneaulla ei sitä ole". Tämän kritiikin osalta tuore johtaja kääntää katseensa muihin hakijoihin.

- Tehtävään haki 21 muuta henkilöä, se on hyvä merkki. He ovat ajatelleet, että se on heillekin sopiva tehtävä. Itse olen vain tyytyväinen valintaan, sillä olen innokas tekemään tätä työtä.

Milla Bruneaun mukaan onnistuneen juhlavuoden osalta on tärkeää saada kaupunkilaiset ja erilaiset sidosryhmät mukaan hankkeeseen.

- Siihen tarvitaan taitavaa suunnitelmaa ja johtamista. Erityisesti pitää panostaa viestintään ja miettiä miten asiasta puhutaan. Hanke on aiheuttanut kritiikkiä ja se johtuu paljolti siitä, ettei tästä ole viestitty tarpeeksi hyvin. Tällä hankkeella meillä on mahdollisuus tehdä jotain pysyvää ja muuttaa kaupungin tarinaa.

Audio icon Lataa podcast (18.58 MB)