"Posken pitäminen puun pintaa vasten on terveydelle hyväksi"

Puunhalausviikkoa vietetään 26.-31.8.2019. Maa- ja kotitalousnaisten kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen kävi kertomassa Radio Voimalla, että posken pitäminen puun pintaa vasten on terveydelle hyväksi.
- Sillä on paljon erilaisia terveysvaikutuksia. Me suomalaiset olemme hieman erkaannuttu luonnosta. Tiedämme, että kaikenlaisessa kasvillisuudessa, myös maaperässä, on paljon hyviä mikrobeja, joihin me tarvitsisimme vähän enemmän kontaktia. Helppo tapa on ottaa ne (mikrobit) puun rungosta.

Mikä tahansa puu käy Lahdenvesi-Korhosen mukaan puun halaamiseen, mutta tukevimman otteen saa vanhasta puusta.
- Niissä on varmasti enemmän voimaa, enemmän erilaisia muhkuroita rungossa ja niihin on myös ehtinyt kehittyä enemmän erilaista lajistoa. Pitää myös muistaa, miten paljon vahat puut tuottavat meille kaikkea hyvää ilmastoon ja ne sitovat hiiltä valtavasti.

Monilla on myös omia lempipuita, joille Lahdenvesi-Korhosen mielestä olisi hyvä osoittaa arvostusta käymällä halaamassa niitä.
- Erilaiset kotipuut on hyvin merkityksellisiä. Ne ovat niitä maiseman maamerkkejä, joiden mukaan on suunnistettu ja joiden mukaan on totuttu katselemaan lähimaisemaa.

Lahdenvesi-Korhosen mukaan puiden halaamista ei enää nolostella.
- Nolous on karissut jo kauan sitten. Niin miehet, naiset kuin lapset - sekä nuoret että vanhemmat ovat käyneet innokkaasti halaamassa, eikä sitä enää ujostella.

Pienikin halausaika riittää.
- Ihan semmoinen muutama kymmenen sekuntiakin riittää, mutta mieli ehtii vähän rauhoittua paremmin, jos malttaa olla minuutinkin verran. Teimme viime vuonna mittauksia ja huomasimme, että syketaso laskee tosi nopeasti, kertoi Lahdenvesi-Korhonen.

Audio icon Lataa podcast (11.87 MB)