Päihdeklinikan vastaava ohjaaja neuvoo lahtelaisia ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli huumeiden käyttöä tulee vastaan kaupungilla

Lahden Avominne Päihdeklinikan vastaava ohjaaja Pasi Tuomaila kertoi Radio Voimalla omakohtaisesta huumeidenkäyttöhistoriastaan ja vertasi kokemuksiaan hyvin samankaltaisiksi, kuin mitä Lahden kaduilla näkee tänä päivänä.
- Omaa käyttöhistoriaa minulla on huumemaailmasta reilut 20 vuotta. Vankilat ja laitokset on käyty läpi. Vuonna 2012 syksyllä kävin lähellä kuolemaa ja sen kautta lähdin raitistumaan ja laittamaan omaa elämää kuntoon. Seitsemästä raittiista vuodesta, tämä vuosi on ollut vaikein vuosi erojen ja muuttojen vuoksi. Tärkeintä on ollut oma näkemys menneisyyteen. Olen lähtenyt elämään eteenpäin. En voi mitään enää niille asioille, joita on tapahtunut ja ne toimivat voimavarana tänä päivänä elämässäni, kuvaili Tuomaila.

Julkista huumekauppaa Lahden kaduilla
Lahden huolestuttavasta huumetilanteesta Tuomaila tahtoi ensisijaisesti nostaa esille huumeiden näkymisen kaduilla.
- Huumekauppa, jota tehdään julkisesti kaduilla näkyvillä, on tänä päivänä avointa ja törkeää. Toinen tärkeä asia on huumeiden näkyvän käyttämisen lisääntyminen lasten, vanhusten ja aikuisikäisten keskuudessa. Viimeksi eilen illalla näin itse omasta ikkunastani Mariankadulla käyttäjän piikittämässä itseänsä. Ei ole oikein, että joudumme väistelemään puistoissa tai leikkipaikoissa huumeidenkäyttäjiä, Tuomaila pahoitteli.

Miksi osa kaupunkilaisista näkee huumeidenkäytön ongelmat Lahdessa selvemmin ja osa taas ei?
- Kun aiheesta puhutaan paljon, niin ihmiset ryhtyvät tarkkailemaan ympäristöään enemmän ja varsinkin itse entisenä käyttäjänä näen käytön helpommin. Se mitä päihderiippuvainen tuolla tekee, on hänelle ihan normaalia. Se on normalisoitunut käyttämiseksi julkisella paikalla. Kulttuuri myös periytyy käyttäjien piirissä. Kun vanhempi kaarti käyttää tietyllä tavalla, niin uusi kaarti ryhtyy käyttämään samalla tavalla ja ongelma laajenee ja pahenee, huomautti Tuomaila.

Ota yhteyttä poliisiin
Tuomaila neuvoo lahtelaisia ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli huumeiden käyttöä tulee vastaan kaupungilla.
- Siihen ei kannata mennä itse väliin puuttumaan, siitä voi koitua seurauksia. Oma turvallisuus on ensisijaisen tärkeätä. Poliisi tekee omat arvionsa, tullako paikalle vai ei, aina resurssit eivät riitä, Tuomaila arvioi.

Yhteistyö huumeongelmien selvittelyssä eri toimijoiden välillä on ensiarvoisen tärkeää.
- Tähän tarvitsemme paljon tekijöitä. Tarvitsemme ammatillisuutta, kokemuksellisuutta ja tiedon ja taidon jakamista keskenämme. Kun yhdistämme kokemuksemme, niin siitä tulee tulosta. Tämä on vähän kuin joukkuepeliä, ryhdytään rakentamaan taktiikkaa, erilaisia kuvioita ja aletaan toteuttamaan. Olemme toteuttaneet yhtä kuviota jo pitkään. Se ei toimi. Nyt pitäisi tehdä uusi suunnitelma, kannusti Tuomaila.

Oma nuori käyttää huumeita
Tuomaila ohjeisti, miten kannatta toimia, mikäli epäilee oman lapsensa käyttävän huumeita.
- Puheeksi ottaminen ja puuttuminen on kaiken a ja o! Yleensä silloin kun herää epäilys, niin se on oikea. Käyttäjän persoonallisuus rupeaa muuttumaan heti ja normaali nuori alkaa muuttamaan tapojaan. Tärkeää on myös yhteistyö koulun, kodin ja muiden yhteisöjen kesken. Päihderiippuvuuden syntyminen ei ole kenenkään syy, vaan se on tapahtuma, johon täytyy puuttua ja suhtautua vakavasti. Nuorten huumeidenkäytön tai kokeilujen ei pitäisi olla suotavaa tai ok, Tuomaila sanoi.

Yleensä koti ei ole paras paikka keskustelun avaamiselle nuoren kanssa, sillä kodissa on opittu tiettyä toimintatapoja ja siellä on helppo räjähtää ja kieltää koko asia.
- Kukaan ei lähde heti myöntämään käyttävänsä huumeita. Syyttely ja kauhistelu pitää myös unohtaa. Osoita huolta ja kerro miksi olet huolissasi. Tuo esille ne selkeät muutokset, joita näet nuoressa. Liitä mukaan koulun edustaja ja tuo selväksi, että kukaan ei ole rankaisemassa nuorta, vaan että tilanteeseen halutaan puuttua, tulla väliin, tehdä interventio, neuvoo Tuomaila.

Päihteistä luopiminen on pelottavaa
Radio Voimalla pohdittiin vielä katkolle pääsyn haasteita Lahdessa.
- Katkolle ja hoitoon pääsyä pitäisi helpottaa huomattavasti. Kun ihminen hakeutuu katkolle, on hänellä yleensä akuutti kriisi päällä ja hoitoon pitäisi päästä heti. Nyt jos järjestelmämme muuttuu niin, että edellytetään, että hoitoon tulijan pitää käydä paikalla monen viikon ajan ja osoittaa sillä tavalla motivaatiotaan, niin ihminen putoaa pois sieltä. Päihderiippuvainen ei pysty sitoutumaan mihinkään ja sitten kun tulee aika lähteä katkolle tai hoitoon, niin asia ei enää olekaan akuutti. Parasta olisi reagoida heti, varsinkin silloin kun käyttäjällä on alavireinen elämänvaihe. Täytyy myös muistaa, että kukaan päihderiippuvainen ei halua lopettaa käyttämistä. Päihteistä luopuminen on pelottavin ajatus. Alkuun halutaan saada aikaan muutos johonkin muuhun asiaan, mutta ei olla valmiita luopumaan täysin päihteistä. Halukkuus syntyy matkan varrella, Tuomaila alleviivaa.

Raivo ja viha nousevat
Tuomaila toi esille myös huolensa kaupunkilaisten kyllästymisestä tilanteeseen.
- Lahtelaiset alkavat olemaan aika kyllästyneitä tähän ilmiöön. Raivo ja viha nousevat esille. Pian tässä mennään siihen, että kansalaiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja siinä kohdassa voi tulla aika rumaa jälkeä. Toivon mukaan tämmöiseen ei mennä, vetoaa Tuomaila ja muistuttaa vielä kertaalleen yhteistyön ja kokemusten jakamisen tärkeydestä.
- Vuoden 2018 lokakuussa meillä oli huumekeskusteluilta ja sen tiimoilta piti kutsua laaja-alaisesti toimijoita kokoon. Odotan edelleen yhteydenottoa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päättäjiltä ja kaupunginvaltuuston johdolta, muistutti Tuomaila.

Audio icon Lataa podcast (28.59 MB)