Naisfutiksen suosion nousu näkyy myös Lahdessa

Heinäkuun alkupuolella päättyneet naisten jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut toivat lajin kahvipöytäkeskusteluihin myös Suomessa. Yle näytti ensimmäistä kertaa kaikki kisojen 52 ottelua, katsotuimpana otteluna USA-Hollanti-finaali, joka toi parhaimmillaan vastaanottimien ääreen 699 000 silmäparia. Erityisen ilahduttavaa katsojien mielestä oli nähdä miesten jalkapallon lieveilmiöiden, rikkeiden kalastelun ja ajanpeluun puuttuminen.

FC Kuusysin palvelupäällikkö Jenni Hannula ja naisten joukkueessa pelaava Anni Ruuskanen kertoivat katsoneensa innolla MM-kisoja ja kesä meni muutenkin pallon parissa.

- Todella hienoa, että laji sai näin paljon näkyvyyttä ja naisten jalkapallo ylipäänsä. Pelien taso oli myös merkittävästi muuttunut edellisiin kisoihin verrattuna, laadukasta jalkapalloa nähtiin, kertaa Hannula.

Esimerkiksi Italiassa naisten jalkapallo kirvoitti miestoimittajilta ja muilta lajin parissa työskenteleviltä vähätteleviä ja seksistisiä kommentteja. Perinteiset sukupuolinormit ovat hajoamassa lajin suurmaassa.

- Kisat mahdollisti sen, että penkkiurheilijat ovat huomanneet lajin menneen eteenpäin ja naisten fudis on otettava yhtä vakavasti kuin miestenkin vastaava. On ollut mahtava huomata, että tyttöjä tulee lisää harrastuksen pariin, Ruuskanen toteaa.

- Kiva todeta, että vanhakantaiset ajatukset väistyvät. Laji löytää sen oman paikkansa ja katsojakuntansa itsellään, eikä millään muulla lisäarvolla, Hannula jatkaa.

Tyttöjen jalkapallojoukkue voi nykyään pelata myös poikien sarjassa. Palloliitto suosittelee seuroja miettimään keinoja, miten tytöt ja pojat voisivat pelata enemmän keskenään.

- Myös koululiikunnassa on saman suuntaista kehitystä, lapset liikkuvat keskenään sukupuolesta huolimatta. Hyviä kokeiluja, Hannula sanoo.

FC Kuusysi pelaa Naisten Kakkosen B-lohkossa ja kesän pelit ovat sujuneet tappioitta.  Kuusysin hyökkääjä Karoliina Moilanen johtaa maalintekijätilastoa 14:llä osumallaan. Ainoana kauneusvirheenä sarjataulukossa on yksi tasapeli.

- Eikös joka kaudella pidä olla yksi pieni takapakki. Siitä voi lähteä taas ylöspäin. Toivottavasti ollaan ensi kaudella Ykkösessä tekemässä tuhoja, Ruuskanen virnistää.

Seura tarjoaa myös naisten kuntofutista. Kuntofutis on Lahdessa kolmatta vuotta käynnissä ja ryhmä jaetaan kahteen ryhmään taitotason perusteella. Kuusysissä kaikkiaan on mukana noin 450 tyttöä ja naista, kuntofutiksessa käy noin 80 naista vuosittain.

- Kuntofutis on tarkoitettu juuri sellaisille, joilla ei ole lajitaustaa tai ovat pelanneet nuorempana, Hannula mainitsee.

FC Kuusysin palvelupäällikkö Jenni Hannula(oik.) ja naisten joukkueessa pelaava Anni Ruuskanen kävivät Radio Voiman haastattelussa keskiviikkoiltapäivässä.

Audio icon Lataa podcast (7.69 MB)