Lauennut sulake pimensi puolet Ketusta Aleksilla

Aleksin kettuvalo pimeänä

Aleksin ja Rauhankadun kulman Kettu-valosta alaosa on maanantaina pimeänä. Kuvion on voinut pimentää yksi rikkinäinen lamppu tai sulakkeen laukeaminen.

- Tässä tapauksessa kysymyksessä lienee lauennut sulake. Hyvässä lykyssä saamme valon korjattua jo tänään, mutta iltaan menee, LE-sähköverkon suunnittelija Antti Lundahl kertoo Radio Voiman haastattelussa.

Kosteat ja vaihtelevat säät käräyttävät automaattisulakkeita Lahden Aleksanterinkadun jouluvaloista.

Kettu-valo oli vielä kunnossa perjantaina, kun valot tarkistettiin ennen Lahden joulunavausta. Lundahlin mukaan sulakkeita tai koteloita ei uusittu valojen uusimisen yhteydessä, mutta sulakkeet ja niiden komponentit sekä johdatukset vaihdetaan ensi vuonna. Valot ovat nyt palaneet yhtäjaksoisesti kuukauden.

- Jännitti, että miten valot kestävät, mutta hyvin ovat ilman suurempia ongelmia toimineet.

Lundahlin mukaan tilannetta tarkkaillaan, ja jos ilmenee että yksittäisten kuvioiden kanssa on säännöllisesti ongelmia, saatetaan sulakkeita uusia jo aikaisemmin. Yhtenä vaihtoehtona on palata tulppasulakkeisiin.

Valot huolletaan ennen joulua

Uusien led-valojen arvioitu polttoikä on Lahti Energian mukaan noin 15–20 vuotta. Yksittäisiä lamppuja on palanut eri kuvioista tälläkin hetkellä. Valojen vioista ei mene tietoa Lahti Energialle minkään automatiikan avulla, vaan viat tulevat ilmi kaupunkilaisten ilmoittamina tai Lahti Energian omilla havainnoilla. Antti Lundahlin mukaan ennen joulua, mahdollisesti jo lähiviikkoina tehdään huoltokierros, jolloin lamput vaihdetaan ja rikkinäiset lähetetään maahantuojalle.

- Ne menevät takuuseen ja maahantuojakin haluaa tutkia, että miksi ne ovat pimentyneet.

Aleksin talvivalot ovat olleet käytössä vuodesta 1983 alkaen. Valot uusittiin ledeihin tänä syksynä. Valotarinaan kuuluu kaikkiaan 11 kuviota, jotka on nimetty seuraavasti: Talviaurinko, Kuusimetsä, Ketunhäntä, Puikkonen (hyppyrimäki ja lumiukko), Laturetki, Puputyttö, Yömyssy (kuu, tähti ja kuusi), Ketunpolku, Riekko, Lumipensas sekä Talvi-ilta (mökki ja kaksi kuusta). Valot palavat perinteiseen tapaan Salpausselän kisoihin saakka.

 

Lataa podcast (5.01 MB)