Kyberhyökkäys haittaa terveysasemien, hammashoitoloiden ja sosiaalipalveluiden toimintaa Lahdessa

Kyberhyökkäys haittaa terveysasemien, hammashoitoloiden ja sosiaalipalveluiden toimintaa Lahdessa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotteen mukaan Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän väliset tietoliikenneyhteydet on katkaistu Lahden kaupungin tietoverkossa tiistaina iltapäivällä havaitun kyberhyökkäyksen leviämisen estämiseksi. Yhteyksien katkaisu aiheuttaa merkittäviä häiriöitä Lahden terveysasemien ja hammashoitoloiden toiminnassa, ja häiriöt oluttuvat myös sosiaalipalveluiden asiakastyöhön. Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikkien tietojärjestelmien käyttö ei ole mahdollista Lahden kaupungin alueen verkossa olevissa yhtymän työasemissa.

Radio Voiman haastattelussa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo häiriötilanteen laajuudesta ja vaikutuksista. Hän kertoo myös, miten tilanteeseen vaikuttaase, että viimeksi hyvinvointiyhtymä oli kyberhyökkäyksen kohteena noin vuosi sitten.  Akuutisti sairastuneita potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvoon ja tarvittaessa Akuutti24:n päivystysapunumeroon 116 117. Häiriön aikana vastaanottoaikoja ei pystytä antamaan tai muuttamaan.  

Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla, mutta kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei välttämättä pystytä käynnillä hoitamaan, vaan asia saattaa vaatia uuden käynnin myöhemmin.

Potilaskertomusten tiedot eivät näy, eivätkä laboratoriovastaukset ja röntgenkuvat pääsääntöisesti ole käytettävissä. Sähköiset reseptit eivät toimi.

Terveysasemilla ei saada otettua verikokeita tai röntgenkuvia häiriön aikana. Kelan Kanta-palvelut eivät ole käytettävissä, minkä vuoksi pyydämme, että reseptien sähköisiä uusimispyyntöjä ei tehtäisi häiriön kestäessä. Kiireellisissä reseptiasioissa ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.

Audio icon Lataa podcast (13.03 MB)