Kansallispukuja tuuletellaan sunnuntaina Lahdessa

Tulevana sunnuntaina kansallispuvut ovat esillä Kauppakeskus Triossa. Tapahtumassa on tarjolla kansantanssia, pukuesittely, työnäytöksiä ja kansallispukuneuvontaa. Myös nuoret ovat innostuneet kansallispuvuista.

-Lahdessa ja Orimattilassa järjestetään kansallispukukurssit, joissa opitaan alkeista lähtien kansallispuvun tekoa. Ilahduttavaa on, että nuoria on tullut kurseille mukaan, kertoo Wellamo-opiston Merja Kittelä.

Huimapäiden ryhmä Duudsonit on omalta osaltaan pitänyt kansallispukuperinettä näkyvästi esillä.

-Heillä on nämä reteet miesten Pohjanmaan puvut, helavyöt, puukot, hatut ja kaikki viimeisen päälle hienosti. Juuri tällainen saisi nuoret innostumaan kansallispukuasioista, Kittelä kiittelee.

Suomessa kansallispuvut loistavat katukuvassa poissaolollaan, mutta kaapeista löytyy kymmeniätuhansia pukuja.

-Toivotaan, että näihin tuuletustapahtumiin lähtisi ihmisiä rohkeasti mukaan. Ihmiset ei tohdi pukuja laittaa juhliin, koska ajattelevat, ettei kellään muullakaan ole. Nyt kun rohkaistaan, laitetaan puku päälle ja lähdetään porukalla juhlimaan, niin pukujen käyttökin yleistyy, Kittelä jatkaa.

Päijät-Hämeessäkin likimain kaikissa kunnissa on omat pukunsa. Käsityöopettaja Kittelältä kysytään myös usein, millainen on Lahden puku.

- Lahtea ei ollut silloin, kun nämä kansanomaiset juhlapuvut olivat käytössä. Voisikin sanoa, että Hollolan puku on Lahden puku. Lehdessä kysyttiin aikanaan "Mikä on Lahden väri" ja näistä väreistä syntyi Marianne Valolan Lahen raita-malli, ilman d:tä.

 

Kansallispukujen tuuletustapahtuma Kauppakeskus Trio Lahti.

su 4.8. klo 13–15

 

 

 

 

 

 

Audio icon Lataa podcast (9.86 MB)