Joka viides hermostuu aika ajoin liikenteessä – autoilijat reagoivat ohituksin, äänimerkein, valoin ja elein

Vajaa viidesosa kaikista tielläliikkujista kertoo hermostuvansa liikenteessä vähintään melko usein, mutta muiden koetaan ärsyyntyvän vielä useammin, selviää LähiTapiolan kyselystä. Ennakointi ja kiireen välttäminen auttavat säilyttämään kaikille tierauhan, muistuttaa asiantuntija.

Ohituksia ja kaistanvaihtoja, äänimerkkejä ja valojen vilkuttelua, toisinaan myös eleitä, huutelua ja äkkijarrutuksia. Näin suomalaiset kokevat autoilijoiden reagoivan, kun heillä menee hermo liikenteessä. Pyöräilijöiden taas on havaittu ilmaisevan ärtymystään lähinnä eleillä ja huutelulla. Tämä selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

Kaikkiaan 17 prosenttia eli vajaa viidesosa suomalaisista kertoo hermostuvansa liikenteessä vähintään melko usein.

- Positiivista on se, että useimmat näyttävät menettävän hermonsa liikenteessä varsin harvoin. Tämä on tärkeää jo liikenneturvallisuuden kannalta, koska äkkipikaistuksissa voidaan tehdä huonoja päätöksiä ja äkkiliikkeistä seurauksena on helposti onnettomuus. Tunnekuohun vallassa yleinen turvallisuus on harvoin päällimmäisenä mielessä, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

 

Nieminen oli haastattelussa Radio Voiman maanantai-iltapäivässä. Kuuntele haastattelu alta.

Audio icon Lataa podcast (4.04 MB)