“Tunti päivässä on hyvä investointi tähän lajiin” — lahtelaispariskunta Juri ja Johanna Haverinen lähtevät lauantain Ironman-kilpailuun hyvällä fiiliksellä

Kuusi vuotta triathlonia harrastaneet Juri ja Johanna Haverinen ovat ehtineet kilpailemaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kotimaastossa kilpaileminen Ironman-brändin alla maistuu molemmille. Kotikenttäedun varaan he eivät laske.

- Meillä oli ajatus, että tässä on hyvin aikaa ja ehditään useammin, mutta vain kerran ollaan käyty katsomassa reitti. Se siitä kotikenttäedusta, Juri paljastaa.

Lahden Ironman-kilpailu on ensimmäinen laatuaan Suomessa, mutta Juri löytää yhden merkittävän eron isojen tapahtumien välillä Suomessa ja ulkomailla. Suomessa on erilainen tapahtumahenki.

- Me suhtaudutaan Suomessa kilpailuihin kilpailuina, ulkomailla niihin suhtaudutaan enemmän tapahtumina. Toivotaan, että sääennusteesta huolimatta jengi tulisi paikalle koska tämähän on tapahtuma, johon tarvitaan järjestäjien lisäksi myös kilpailijat ja yleisö.

Kilpailijoiden joukosta voi löytää monenlaisia osallistujia. Viisi tuntia viikossa treenaavalle Haveristen pariskunnalle triathlon on tärkeä harrastus. Hattu nousee kuitenkin myös niin pro-sarjalaisille kuin tosissaan kilpaileville harrastelijoillekin. 

- Kyllä tämä enemmän hauskanpitotapahtuma on. Vaikka lappu on rinnassa niin silti hyvällä fiiliksellä, Johanna sanoo.

 

Yhdessä harjoittelu on parisuhdeterapiaa

Triathlonin viehätys piilee sen monipuolisuudessa ja itsensä haastamisessa. Tärkeää on, että uskaltaa haastaa itseään ja tarttuu siihen rohkeasti. Se voi kantaa liikunnan lisäksi myös muihin elämän osa-alueisiin.

- Jokainen meistä itse taistelee omaa suoritustaan silmällä pitäen ja joku voisi sanoa, että myös omaa pahaa mieltä vastaan, Juri toteaa.

Hän uskoo myös, että yhdessä harjoittelemisesta on apua molemmille osapuolille. Jos toinen on vahvempi yhdessä lajissa, voi toinen peesata perässä. Vaikka lajina triathlon vaikuttaa rajulta rääkiltä niin Juri vakuuttaa, että tunti harjoittelua päivässä riittää kilpailusta selviämiseen. 

- Arki on muutakin kuin harjoittelua, kuten kaikki tavalliset työssäkäyvät ihmiset hyvin tietävät. Tunti päivässä on hyvä investointi tähän lajiin. Viidestä seitsemään tuntiin viikossa läpi vuoden antaa hyvän pohjan oikeastaan lajiin kuin lajiin.

Lauantain kilpailuun pariskunta lähtee realistisin tavoittein: kuudessa tunnissa maaliin. Hyvällä fiiliksellä ja omin jaloin.

- Matkalla tulee monenlaisia fiiliksiä. Välillä sitä miettii, että miksi tänne on ilmoittautunut ja välillä taas on tosi hyvä flow. Kun maaliviivan yli pääsee niin kaikki huonot fiilikset unohtuvat ja miettii heti, että mihin seuraavaksi, Johanna kertoo.

 

Lahdessa lauantaina 30. kesäkuuta järjestettävän kansainvälisen Ironman-tapahtuman lähtölaukaus ammutaan kello 16. Kilpailu alkaa ja päättyy Lahden matkustajasatamaan.

Audio icon Lataa podcast (14.01 MB)