Lahden seudun SPR koulutti juuri uusia ystävätoiminnan vapaaehtoisia, vastaanottokeskuksen toiminta ei vaikuta SPR:n ystävätoimintaan

Lahden alueen Suomen Punainen Risti (SPR) järjesti syyskuun lopulla ystäväkoulutuksen ja uusia vapaaehtoisia osallistui parikymmentä. Vapaaehtoisena toimiva ystävä vierailee seuraa kaipaavan luona tai he voivat käydä esimerkiksi ulkona tai kahvilla. Ystäviä kaipaavia ihmisiä on SPR:n Lahden alueen puheenjohtaja Päivi Heikkilän mukaan jonossa jatkuvasti, eikä ennakkoon voi sanoa kuinka kauan ystävän löytäminen vie.

- Koska kyse on vapaaehtoistoiminnasta ketään ei pakoteta kenenkään ystäväksi. Odotusaika riippuu paljon siitä, kuinka paljon vapaaehtoisia on vapaana. Syyskuun lopussa järjestetyltä kurssilta suuri osa haluaa toimintaan mukaan, joten nyt voisi löytyä hyviä ystäviä.

Seuraava koulutus järjestetään aina kun koulutukseen on tarpeeksi halukkaita tulijoita.

Etelä-Suomen Sanomien jutussa lahtelainen 76-vuotias yksinäinen mies valitteli, että SPR:n ystävätoiminnasta ei meinannut saada ystävää, kun vastaanottokeskus työllisti niin paljon SPR:n vapaaehtoisia. Heikkilän mukaan tämä ei pidä paikkaansa, sillä vastaanottokeskuksessa ei työskentele SPR:n vapaaehtoisia vaan palkollisia.

- Toki alkuun oli myös vapaaehtoisia vastaanottokeskuksessa töissä ja edelleen vapaaehtoiset pyörittävät esimerkiksi erilaisia kerhoja turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille, mutta vapaaehtoistoiminnat kuten ensihuolto, ystävä- ja nuoristoiminta pyörivät ihan normaalisti myös silloin kun vastaanottokeskusta perustettiin.

Podcastissa Lahden alueen SPR:n puheenjohtaja Päivi Heikkilä kertoo tarkemmin minkälaista SPR:n ystävätoiminta on ja miten toimintaan pääsee mukaan.

Lataa podcast (4.91 MB)