”Ei tällaista ole nähty aikoihin tällä näyttämöllä” – Eeva ja Ilkka puivat tuoreeltaan Täällä Pohjantähden alla ykkösosaa

Täällä Pohjantähden alla -näytelmän ykkösosa sai ensi-iltansa Lahdessa Juhani-näyttämöllä torstaina 5. lokakuuta. Kakkososan ensi-ilta on marraskuun puolivälissä.

Radio Voiman juontaja Eeva Ristkari ja Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen puivat näytelmää heti sen päättymisen jälkeen.

- Aika mahtava oli. Dramatisointi on sinällään onnistunut, kun kohtauksia on niputettu yhteen, mutta voi olla että osa yleisöstä voi tippua tarinassa vauhdista. Kiva huomata, että otetaan kerrankin riskiä eikä mennä tavallisen kaavan mukaan, Ilkka Kuosmanen sanoo. 

Eeva keksii vain yhden huonon puolen, sen että jos menee katsomaan ykkösen pitää nähdä kakkonenkin. Ilkka Kuosmasen mukaan samanmoista näytelmää ei ole nähty aikoihin Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä.

Molemmat vaikuttuivat näytelmän liike-elementistä. Näyttelijöiden liikkuminen on merkittävä osa ohjaajan ilmaisua. Tunteita ilmaisee liikkeillään koko näyttelijäkaarti. Kaikki näyttelijät ovat esityksen ajan käytännössä koko ajan näyttämöllä.  Juha Malmivaaran ohjaus on syntynyt tiiviissä yhteistyössä koreografi Panu Varstalan kanssa. 

Kuuntele podcastista tarkemmin, mitä Eeva ja Ilkka pohtivat näytelmästä heti sen päättymisen jälkeen. Molemmat tosin totesivat, että näytelmä olisi vaatinut hieman sulattelua ennen syvempää pohdintaa.

Lataa podcast (7.24 MB)